Bir Öğretmen Lisesi öğrencisi olarak Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi‘ni derste öğrenmiştik. Ama o zamanlar ne kadar önemsediğim yada gerekli olup olmadığını merak dahi etmediğim bir şey. Çoğu ders uykulu geçmesi buna kanıt olsa gerek.
Aslında lisedeyken bu dersi en sevdiğim ve ders işleme konusunda taktir ettiğim Cemal hoca veriyordu.
Neyse , peki nedir bu Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi ?
En basitiyle insanın en önemli ihtiyaçları tabanı oluşturur. Yukarı doğru önem derecesi azalır. En temelde fizyolojik ihtiyaçlar yer alıyor. Bu tamamamen Maslow abimizin teorisi. Her ne kadar tamamiyle doğru olmasa da çok doğru yerlere değindiğini hatırlatmak isterim.
Teorisine göre insan ait olduğu basamağı tamamamladıktan sonra bir üst basamağa geçer.
Buraya kadar okuduysanız bu konunun sosyalleşme ile ne alakası olduğunu anlayamadığınızı zannediyorum. Şöyle ki bu teoride gördüğünüz gibi sosyal ilişkiler, vicdan, sosyalleşmek ve sonuçları gibi şeyler dışlanmış durumda. Yani alınmamış. Bizler bazen sosyalleşmeyi en temel ihtiyaçlarımızın önüne koyarız. Yada sevmeyi, aşkı, değer verdiklerimizi. En alt basamaktan en üst basamağa atlarız . Hayatta kalabilmek için sosyal bağlarımıza ihtiyacımız var güvenlikten önce.
Her şeyi basamak basamak çıkmak zorunda değiliz. Bazen ilk basamak bizi anlatırken bazen hiçbir basamak bize çare olmaz. Hiç bir ey pürüzsüz değil.
[su_note]Bizleri yaşamaya devam ettiren , yaşama gücü veren sosyal bağlarımız değil midir ? . Oraya ait olma duygusunu bize güçlü bir şekilde aşılayan ?[/su_note]
Bu yüzden en önemlisi sosyal bağlarımızdır.
Tabi sosyal bağ derken neden bahsettiğimi anlamadıysanız malesef.