Şu malum YGS Sınavı. Her lise öğrencisinin nefret ettiği ve saçma olduğunu savunduğu sınavdır. ( İstisnalar elbette olacaktır. ). Herkes bu sınavın gereksizliğinden ve saçmalığından o kadar emin ki anlatamam size. Öncelikle yazıyı sonuna kadar okursanız sevinirim. Üniversite sınavına geçen sene girmiş birisi olarak bu yazıyı yazıyorum.
YGS Sınavında baraj 180 puan. Almak zor mu ? Bence çok da zor değil. 30 Soru yapan birisi sanırım barajı geçebiliyor. Türkçe ve sosyalden de bu neti yapamıyorsanız lafım yok artık yada matematikteki toplama çarpma sorularını. 4 Sene lisede eğitim gördükten sonra barajı geçecek kadar bilgi edinemiyorsan arkadaşım bence sorun sistemde değil. Sorunun nerede olduğunu sen bul bi zahmet. YGS sınavından önce her öğrencinin önünde koskoca 4 yıl var . Çalışmak ve öğrenmek için oldukça uzun bir zaman olsa gerek. Hiç bir şey öğrenemiyorsan da direk en alttaki paragrafa geç. (Renki olan )
Ancak bizim ülkemizde bu tarz sınavlara çalışmaya son sene başlanır yada bir önceki yani 3. sınıfta.Yada hiç çalışılmaz ve iyi bir üniversite hayali kurulur. Sonra da konular çok fazla, yetişmedi gibi feryat figan. Düzenli çalışma ile başarılamayacak bir şey de değil aslında. Ben 4. sınıfta çalışmaya başladım ve 99 bin gibi bir sıralama elde ettim YGS yerleştirme sınavında. Sadece sınava son sene çalıştım dikkat edin. (!) Ama son sene çalışmamı kesinlikle önermiyorum. Benim yüksek almış olmam sizin de yüksek alacağınız anlamına gelmez. (Bana göre yüksek seni bilemem )
Şimdi de gelelim bu sistemin saçmalığını savunanlara. Diyorlar ki çok saçma öğretmen bile tek dersten sorumlu iken biz neden 10 dersten sorunluyuz. Mantıklı ve direk ezici bir soru gibi. Ama bence değil. Sorumlu olduğumuz konular zaten 4 yıldan beri belli. Az bir çalışma ile bile bu kadar vakit varken öğrenilebilir. Ayrıca sayısal, sözel, eşit ağırlık gibi bölümler var ve her dersin katsayısı da farklı. Seçeceğiniz meslek için gereken derslere ağırlık vermeniz yeterli. ( Yani mühendislik için biyoloji çalışmak yerine kimya çalışmanız daha iyi ) Türkçeye gelirsek zaten çalışma ile olacağını düşünmediğim bir ders. Kitap okumak dahi yetebilir. Ruh halinize göre netiniz değişecektir bana kalırsa. Eleme usulu bir sınav olacağı ve bazılarının elenmesi gerektiği için mecburen soruların kalitesi değişecektir. İyi bir üniversite için rakiplerinizi geçmeniz gerekli mecburen.
Keşke herkes istediği mesleği seçebilse hiç bir sınav olmadan ama günümüzde ve bu kadar çok insan varken imkansız. Hedefi için en çok çalışan her zaman beni ve bizleri geçecektir.
Her şey matematik gibi günümüzde ama matematik olmadan da üniversiteye gidilir. YGS de 14 netim vardı.
Hiç bir dersi yapamıyorsan da bence hayata ve sisteme söveceğine başka alanlara yönel. Üniversitede bir hocamın sözünü paylaşmak istiyorum sizlere.
Yaptığınız işi sevmiyorsanız yapmayın. Hedefiniz varsa onun peşinden gidin. Hedefinize ulaşmanızda engeller olacaktır tabikide. Matematik fizik yada başka bir ders. Yapamıyorsanız da bahanelerle zamanınızı kaybetmek yerine gidin bir yerde çalışın. Boşuna üniversite falan okuyup ailenizin parasını harcamayın. En basit bir berberde çalışsanız bile zaman içerisinde benden çok para kazanabilirsiniz. En azından bir işiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz mesleğiniz olur.