Artifact Detaylı İnceleme, Oynanış, Fiyatı, Sistem Gereksinimleri ve Bilmeniz Gerekenler

Categories İnceleme & Tavsiye YazılarıPosted on

Valve’nin yeni kart oyunu Artifact. Peki nedir bu Artifact derseniz kısaca : Valve tarafından geliştirilen Dota temalı bir kart oyunudur diyebiliriz. (Half Life 3 bekleyenler biz ne beklerken ne oyunu geldi diyebilir.) Ayrıca oyun neredeyse bir yıldan fazla süredir geliştiriliyor ve geçtiğimiz aylarda beta süreci ile ilk oyuncularını ağırlamıştı.

Source 2 oyun motoru ile geliştirilen Artifact oyunu 28 Kasım 2018 tarihinde piyasaya sürüldü. (Bir kaç gün önce) Bu sürede bir çok kişi tarafından oynandı ve değerlendirildi. Oyunun steam yorumlarına baktığımızda karışık olarak işaretlendiğini görebiliriz. Nedenini yazı içerisinde de paylaşacağım ama asıl neden oyun içi kartların oyun içerisinden çok zor şekilde kazanılması ve yeni deste almak için $2 ödemek zorunda olunması (Genel olarak).

Artifact ile İlgili Bilgilendirici, Aydınlatıcı Steam Yorumları ve Oyun Oynanış Bilgisi bölümünü mutlaka okuyun. Artifact ile ilgili bilmeniz gereken bir çok bilgiyi bu bölümden edinebilirsiniz.

Artifact Nasıl Oynanır

Oyunu satın aldıktan sonra oyuna giriş yaptığınızda size 10 adet açılmamış deste veriliyor. Bu desteleri tek tek açmanız gerekli. Her destede en az  1 adet rare kart çıkıyor. Daha sonra bu kartlar ile kendi destenizi yapabilirsiniz.

Kart oyunlarına aşina değilseniz üzülmeyin zira oyun içerisinde botlarla maç yapabileceğiniz bir alan da var. Offline olarak botlarla alıştırma yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

Artifact benzerlerinde de olduğu gibi masaüstünde oynanan bir kart oyunu. Başlangıçta oldukça karmaşık gözükse de bir iki oyundan sonra alışacaksınız. Oyun içerisinde 3 adet koridor var. Oyun başlangıcında her koridora bir adet hero kartı otomatik olarak yerleştiriliyor. Oyuna başlamadan önce size rastgele karıştırılan kartlarınızdan 3 adet kart veriliyor. Bu kartları oyun içerisinde stratejinize göre oynayabiliyorsunuz.

NOT : Kartları oynayabilmek için oynamak istediğiniz kulvarda kart renginde bir hero kartı bulunmalıdır. Aksi halde kartı oynayamazsınız. (Marketten aldığınız sarı renkli kartlar hariç. Sarı kartlar her hangi bir kulvarda iken oynanabiliyor.) Oyun sizlere oynayabileceğiniz kartları belirtiyor. En uygun düşündüğünüz kartı oyun alanına sürebilirsiniz.



Artifact oyununu eğlenceli hale getirmek için oyun içerisine iki adet minik yaratık eklemişler. Bu yaratıklar kulvarlar arasında kart taşırken, kart oynadığınızda, sıra size geldiğinde, tehlike anında sizleri kendilerince uyarıyor ve küçük şakalar(!) yapıyorlar 🙂

Oyun içerisinde belirli turlarda sizlere farklı hero kartları veriliyor ve istediğiniz kulvara yerleştirebiliyorsunuz. Ölen herolarınız ise 2 turun ardından tekrar kullanılabilir hale geliyorlar. Bu yüzden herolarınızı öldürmemek için çok fazla uğraşmayın.

Oyun içerisinde farklı renkte kartlar olduğunu söylemiştik. Peki artifact kartların renkleri ne anlama geliyor? Mavi renkli kartlar size büyü gücü sağlıyor ve rakibinizin kartlarını kitliyor/kitleyebiliyor, kırmızı renkli kartlar düello için birebir ve daha çok saldırı amaçlı, siyah renkli kartlar çok fazla hasar veriyor ancak dikkatli kullanmak gerek, mavi-yeşil renkli kartlar ise oyunun kontrolü için kullanılabilir, kırmızı-yeşil kartlar ise doğrudan saldırmak için kullanılabilir.

Artifact Nasıl Güçlü Deste Oluşturulur

Aslında bu sorunun tam bir cevabı yok. Öncelikle kartlarınız ile bir kaç oyun atmalı ve kendiniz bir strateji belirlemelisiniz. Kartlarınızı kullandıkça destenizi şekillendireceksiniz. Oyunda birden fazla alanda kart bulunduğu için her oyun farklı bir kombinasyon deneyebilirsiniz. Ancak destenizi nasıl hazırlarsanız hazırlayın bence destenizde mutlaka ama mutlaka herolarınızdan bağımsız savaşmak için oyun esnasında oyuna dahil edebileceğiniz Bronze Legionnaire, Thunderhide Pack, Roseleaf Rejuvenator, Champion Of The Ancient gibi kartları  bulundurun. Bu kartlar herolarınız öldüğünde veya desteğe ihtiyacınız olduğunda size kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca extra creeps veren kartlar da savunmanızda etkin rol alabilir. Destenizde olmayan daha güçlü kartları satın almak için Steam Pazar’ı kullanabilirsiniz.

Artifact Türkçe Dil Yaması, Desteği

Artifact Türkçe destekliyor mu? Türkçe dil desteği var mı? Artifact Türkçe Yama gibi sorularınızı duyar gibiyim ama Artifact oyununun resmi olarak şu anda Türkçe dil desteği yok. Ancak lise İngilizce’niz ile oyunu rahat bir şekilde oynayabilirsiniz. Kartlar üzerindeki metinler sade ve anlaşılır bir durumda. Kötü bir İngilizce’m var derseniz telefonunuzdan veya ulaşabileceğiniz bir yerden translate açarak metinleri çevirebilirsiniz. 🙂

Artifact Deste Oluşturma, Kart Satın Alma ve Kart Destesi Kazanma

Oyun içerinde sizlere 10 adet deste verildiğini daha önce söylemiştim. Bunlar haricinde deste kazanmak oldukça zor ve bilete ihtiyacınız var. Yeni deste kazanabilmek için EXPERT PLAY oynamanız gerekiyor.  Detaylar aşağıdaki resimde açıklamalı olarak bulunuyor.



Artifact ile İlgili Bilgilendirici, Aydınlatıcı Steam Yorumları ve Oyun Oynanış Bilgisi

Sevgili Valve sana soruyorum, neden oyun içi yaptığımız maçlardan puan kazanamıyoruz? Neden o puanlarla kart paketleri açamıyoruz? Yapılan şey çok çok büyük bir saçmalık ve çok büyük bir oyuncu kitlesini kendisinden uzaklaştıracaktır. Umarım Valve bunu yakın zamanda düzeltir ve oynanabilir bir oyun elde ederiz. Botlarla yaptığımız maçlarda istediğimiz kartları seçebilmemiz harika bir özellik. Olması gerekliydi zaten. Oyunun kendi içerisindeki sistemi mükemmel, stratejik olarak düşündürmesi harika. Rastgele olan bazı şeyler oyunun akışını tamamen değiştiriyor. Bunlara göre önlem almak harika bir his. Kartların dengeli olduğunu düşünüyorum. Kırmızı kartların statları belki çok yüksek ama büyüleri epey düşük. Axe hariç. O biraz güçlü olmuş. Ama mesela Luna’nın statları o kadar yüksek değilken, bir ulti attığımız anda Lane resmen yok oluyor. Tabii bu durumlara göre değişir ancak genel akış bu şekilde.

Alınır mı? Evet. Uzunca süre Yu-Gi-Oh! Duel Links ve Dota 2 oynamış biri olarak bu oyunun şimdiden bağımlısı olmuş haldeyim. Düzelmesi gereken, eksik olan çok şey var. Zamanla düzelecektir.

Grafik: 10/10

Müzik: 10/10
Gelişmişlik: 5/10
Oynanış: 8/10

Ortalama: 8,25/10

 

Herkesin söylediği şeylerden bahsetmek zaman kaybı olur. Benim oyun hakkındaki görüşüm ve iki gecedir tüm reddit’i okuyup insanların görüşlerinden elde ettiğim fikrim şu şekilde.

Oyun piyasadaki tartışmasız en iyi kart oyunu. Stratejik derinliği muazzam. Kesin kazandım dediğiniz maç pat diye elden gidebilir kesin kaybettim dediğiniz maçı tek kartla çevirebilirsiniz. Düşünecek çok şey kafanız allak bullak oluyor ve kendinizi stratejik kararlarınızla boğuşurken buluyorsunuz.

Bakın Hearthstone çok iyi bir kart oyunu. İlk Closed beta dönemlerinden beri oynarım. HS’nin oyuncuya yaşattığı hissi hiçbir kart oyunu yaşatamıyor. HS oynarken minionlar büyüler çıkaran bir büyücü gibi hissediyorum kendimi. Bu his muazzam ama Artifact oynarken daha çok askerlerini yöneten ve bu sırada büyülerle onları destekleyen bir komutan gibi hissettim. iki oyunun oyuncuya yaşattığı his bambaşka. Fakat bir bağlamda Artifact Hearthstone’dan daha derin bir oyun demek abartı olmaz.

Bunların yanında oyunun prodüksiyonu muhteşem. Sesler müzikler tasarımlar görseller harika ki bir sene sonra bunun 10 katı daha güzel olacaktır bkz. Dota2.

Şimdi gelelim eleştirilere;

Oyunun sosyal olmadığı söyleniyor. Oyun oldukça sosyal. Openplay ve turnuva özellikleri, herhangi bir forumda karşılaştığınız birine atabileceğiniz linkle şak diye duello yapabilmeniz gibi bir çok sosyal özellik var. Oyun bir kere battle.net gibi kısıtlı bir platform değil Steam gibi devasa bir online platformu arkasına almış ve tüm sosyal eklentileri kullanabiliyor. Oyun sosyal değil demek haksızlık olur.

Fakat oyun arkadaşlarınıza ya da rakiplerinize gösterebileceğiniz bir profil bir kupa ilerleme level gibi bir sistem barındırmıyor. Kaç turnuva kazandığım, en uzun win strike’ım profilim, en değerli kartlarım, en son oynadığım oyunların sonuçları, levelim, ödüllerim gibi daha aklıma gelmeyen bir çok ilerleme gelişme özelliği olması lazım. Şu anda oyunu durmadan oynamanın bana kazanrıdacağı yek şey tecrübe olur. Bunun dışına tüm gün oynadım diye hiçbir görsel ilerleme elde edemiyorum. Diyelim ki maçlar maçlar kazandım akıyorum. Eeee bunu gösterebileceğim bir ortam bir profil yok. O zaman şahsi tatmin dışında bana ne veriyor oyun? Hiçbir şey… Fakat yapımcılar an itibariyle en öncelikli bu bahsettiğim konu ve Ranked sistemi hakkında çalışıyor muhtemelen bir iki hafta içinde bu eksik tamamlanır.

Bunun yanında Ranked yok evet bu da çok önemli. İnsanlar online oyunları diğer insanların yanında nasıl olduklarını görmek için oynuyor. Ama bu sistem de yakında gelecek. Şu an oyun içinde yaptığınız çoğu aktivite sadece tecrübe edinmek ve eğlenmek için.

Gauntlet modu şu an ranked yerine duran tek rekabetçi sistem. Çok gerilimli çünkü giriş için gerçek para veriyorsunuz ve iki kez kaybederseniz paranız yanıyor. Ayrıca oyunda bedava deste kazanmanın tek yolu da bu oyun modu. Gerilimli ve herkesin tıkla gir yapamayacağı bir sistem olduğundan herkes kendini hazır hissedince giriyor ve maçlar gerçekten çok gerilimli oluyor.

Casual takılacağım derseniz oyundaki yüm kartların kullanıma açık olduğu modlar var. Önceden hazırlanmış sizin elinizde olmayan destelerle oynayabiliyorsunuz. Bu da oyunu öğrenmenizi ve nasıl bir destenin sizin tarzınız olduğunu anlamanızı sağlıyor. Bence Ranked sistemi gelene kadar bu casual modlarda tecrübe edinmek ve destenizi hazırlamak en mantıklısı olacaktır.

Gelelim tüm dünyanın tartıştığı oyunun ekonomi sistemine. Ben oyunun market sisteminin haksızlık ya da pahalı olduğunu düşünmüyorum. Şimdi rakibi Hearthstone’a bakalım. Oyunda yüksek rank maçlarda akmak istiyorsanız legendary bir desteniz olacak bir kere. Güzel bir destedeki kartları toplamak için 3Euro verip bir deste alıyorsunuz. Açtınız desteyi istediğiniz kart çıkmadı bir daha olmadı bir daha, oynadın quest yaptın arena girdin düşürdün açtın desteyi bir kart geldi. Legandery kart lazım aç babam aç 20 pakette açsan istediğin kart düşmeyebilir. İstediğin kart için o açılan kartları erit erit hepsi gitsin biriktir quest yap istediğin tek bir legandary kartı yap. Hearthstone’da ortalama bir yüksek rank deste maliyeti 100 euro’yu geçebiliyor. Üstelik meta değişiyor sizin deste oluyor çöp…

Artifact ise steam markette 0,60 kuruş 10tl gibi paralara istediğiniz kartı alabilir, açılan destelerdeki değerli kartları satabilirsiniz. Oyun gerçek hayattaki kart oyunlarını yaşatıyor bize. Ve inanın hiçbir zaman iyi bir desteye sahip olmak için Hearthstone’daki gibi büyük paralare vermek ya da aylarca quest yapmak zorunda kalmayacaksınız. Oyun bir hobidir. Oyun oynamak için bilgisayar aldınız bilgisayar size bedava gelmedi oyunla birlikte. Ya da kimi insanlar çok iyi pinglerle iyi internetlerle oynuyor siz kotalı adsl olabilirsiniz buna p2win diyebilir misiniz? Bu oyunu oynamak istiyorsanız cüzi miktarda harcamalar yapmanız gerekebilir. Tabi bu söylediğim Ranked ve benzeri modlar için geçerli.

Para harcamadan oyundaki hiçbir karta sahip olmasanız bile casual modlar sayesinde oyundaki tüm kartları kullanarak oynayabilirsiniz. Hearthstone’da bunu yapmak mümkün değil ama Artifact Casual oyuncuya bunu sunuyor. 5 kuruş para harcama oyunda ne kadar sağlam deste varsa al oyna kardeşim. Ama kendi destemle ranklara akacağım diyorsan eh biraz para harcayacaksın. Hatta kimi zaman para da kazanacaksın… işine yaramayan bvir kart belki markette 20-30-50 liraya satılabilecek. O kart sayesinde kendi desteni satın alabileceksin.

Sonuçta Artifact uzun yıllar hayatımızı meşgul edecek hayırlısı. Türkçe desteği gelir gelmez Türk oyun kitlesi de ilgisini arttıracaktır.

Oyunu alın deneyin. Eğer hediye edilen desteleri açmazsanız iade edebilirsiniz. Fakat hediyeleri aktif ederseniz iade şansınız yok oluyor.

İyi oyunlar;

 

Artifact Sistem Gereksinimleri

Son olarak sistem gereksinimlerini paylaşalım. Ayrıca oyun sadece Windows için üretilmemiş. Artifact oyununu Linux, Windows, Steam OS cihazlarınızdan oynayabilirsiniz.


Windows Sistem Gereksinimleri

MİNİMUM:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7 / 8 / 10
    • İşlemci: Intel i5, 2.4 Ghz or better
    • Bellek: 4 GB RAM
    • Ekran Kartı: Integrated HD Graphics 520 w/128 MB or better
    • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    • Depolama: 7 GB kullanılabilir alan
    • Ses Kartı: DirectX Compatible Sound Card

ÖNERİLEN:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir

Mac OS X Sistem Gereksinimleri

MİNİMUM:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Mac OS 10.13.6 or newer
    • İşlemci: Intel i5, 2.4 Ghz or better
    • Bellek: 4 GB RAM
    • Ekran Kartı: AMD GCN-based GPU, Nvidia Kepler-based GPU or newer, Intel HD 4000 or newer (requires Metal)
    • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    • Depolama: 5 GB kullanılabilir alan

ÖNERİLEN:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir

Steam OS + Linux Sistem Gereksinimleri

MİNİMUM:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
    • İşletim Sistemi: Ubuntu 16.04 or newer
    • İşlemci: Intel i5, 2.4 Ghz or better
    • Bellek: 4 GB RAM
    • Ekran Kartı: Vulkan-capable GPU from NVIDIA, AMD, or Intel
    • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
    • Depolama: 5 GB kullanılabilir alan
    • Ses Kartı: OpenAL Compatible Sound Card

ÖNERİLEN:

    • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.