Merhabalar pgAdmin Postgresql için bir yönetim paneli uygulamasıdır. Sitelerinde kendilerini şu şekilde tanımlamışlar
pgAdmin, dünyanın en gelişmiş Açık Kaynak veritabanı olan PostgreSQL için en popüler ve zengin özelliklere sahip Açık Kaynak yönetim ve geliştirme platformudur.
https://www.pgadmin.org/
Bu yazıda Postgresql veri tabanını yönetmek için kullanılan pgAdmin platformunu kullanarak nasıl localhost server eklenir? ve PostgreSQL pgAdmin kullanarak nasıl veri tabanı oluşturulur? sorularına cevap vermeye çalışacağım.
PgAdmin Kullanarak Yeni Server ve Veritabanı Oluşturma
İlgili kurulumları yaptıktan sonra Postgresql için pgAdmin aracını kullanarak yeni bir server oluşturmamız gerekiyor.
pgAdmin kullanarak nasıl local server oluşturulur? pgAdmin ile server oluşturma ve pgAdmin local server nedir? gibi sorular aracı ilk kullanmaya başladığımızda karşımıza çıkan sorular.
Yeni bir server oluşturmak için altta yer alan resimdeki adımları takip edin.

Karşınıza çıkan ekranda Server İsminizi giriniz. Diğer alanları istek dahilinde doldurabilirsiniz.

Connection alanına geldiğinizde işaretli alanları doldurun. Host ismini local’de kullanacağım için localhost olarak verdim. Serverı oluşturmadan önce bir kullanıcı adı ve şifre belirlemenizde fayda var.

Localhost olarak kullanmak için şimdilik bu kadar ayarlama yeterli. İsterseniz diğer ayarlara da göz atabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra Save butonuna tıklayarak serverımızı oluşturabiliriz.
Ekranın sağ tarafında oluşturduğumuz Serverları görebiliriz. Ben PgServer adında bir server oluşturdum. Peki pgAdmin kullanarak nasıl veri tabanı oluşturulur?
pgAdmin kullanarak yeni bir veri tabanı oluşturmak için daha önce oluşturduğumuz serverımızı kullanmalıyız. Alttaki resimde yeni bir veri tabanı oluşturma aşamaları gösterilmiştir.


Veri tabanını oluşturmadan önce Definition alanını kontrol etmek gerekiyor. Bu alanı kullanarak veri tabanımızda kullanacağımız kodlamayı seçmemiz gerekiyor.
Postgresql veri tabanı kullanırken Türkçe karakter sorunu yaşıyorsanız bu alanı farklı seçmiş olabilirsiniz.

Daha sonra Save butonuna tıklayarak ver tabanınızı oluşturabilirsiniz.
pgAdmin aracını kullanarak yeni server oluşturma veya yeni bir veri tabanı oluşturma sırasında hata alıyorsanız veya yardıma ihtiyacınız var ise yazıya yorum yaparak yardım isteyebilirsiniz. Esenle kalın.
1 comment