Geleneksel Dosya Sistemleri Nedir ?

Categories ProgramlamaPosted on
   Dosyalar genelde aynı yapıya sahip ve birbirleri ile bir ilişki içinde olan kayıtlar topluluğudur. Kayıt dediğimiz terim ise yaptığımız işlemler sonucunda ana bellekten okunan veya yazılan veri ismidir.
   Mesela öğrencilere ait bilgilerin “Ad, soyad, numara, TC” dosya veya dosyalarda toplanması ile dosya yapısı oluşur.
   Dosyalar genelde çok büyük miktarlarda veri içerirler. Bu yüzden yan belleklerde tutulurlar ve kullanılış amaçlarına göre de değişik şekillerde düzenlenirler.

Sıralı Erişimli Dosya Sistemleri

Sıralı erişimli dosyalarda adından da belli olduğu gibi verilere sıra ile ulaşılır. En büyük dezavantajı her hangi bir bilgiye doğrudan ulaşmanın mümkün olmamasıdır. Yani 400. Kayda ulaşmak için ilk 399 kaydı okuyarak geçmek zorundayız. Bu yüzden sıralı erişim yöntemi genellikle aynı yapıdaki işlerin birleştirilerek kümeler halinde yapıldığı belirli uygulamalarda kullanılır.

Yukarıda bahsettiğimiz öğrencilere ait bilgilerin bir dosyada saklanması bu yöntem ile gerçekleştirilebilir.

Doğrudan Erişimli Dosya Sistemleri

Bu erişim yönteminde verilere diğer verilerden bağımsız doğrudan erişebiliriz. Ancak, bunun için her kaydı diğer kayıtlardan ayıran özel bir tanımlayıcıya ihtiyacımız var. Bu tanımlayıcıya “anahtar” yada “key” diyebiliriz.

Böylelikle anahtar bilindiği zaman, diğer kayıtlar incelenmeksizin ve kayıtların kaydediliş sırasıyla ilgilenilmeksizin istenilen kayda doğrudan ulaşmak mümkündür.


Sonuç olarak eğer ki bir dosya içerisindeki tüm bilgilerin değerlendirilip elden geçirilmesi gerekiyorsa sıralı erişim yöntemini, pek çok kayıt içerisinde sadece bir kayda ait bilgilerin işlenmesi gerektiği durumlarda ise doğrudan erişim yöntemi etkin bir şekilde kullanılabilmektedir.

Geleneksel Dosyalama Sistemleri Özellikleri

  • Bütün veriler bir metin belgesi olarak tutulurdu.
  • Birden çok veriler arasına özel bir karakter koyularak tutulurdu.
  • Tutulan veriler arasında sorgulama yaptığımızda istenilen satıra gelen kadar tüm satırlar kontrol etmek zorundaydık. Buda sorgulamayı aşırı yavaşlatıyordu.
  • İstenilen veriye direk erişilemez.
  • Silme ve düzenleme işlemleri zordur.

Sonraları doğrudan erişimli dosyalar çıkmıştır.
Buradaki amaç dosyanın tamamının taranması yerine her veriye benzersiz bir id verilmesi ve bu id üzerinden direk olarak veriye ulaşılması amaçlanmıştır.Tabi bunda da çok büyük sıkıntılar vardı. En önemlisi Veri güvenliği yoktu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.