Bulunduğunuz kuşak ile ilginiz var mı ?

Categories Hayata DairPosted on

Geçen hafta katılmış olduğum konferansta hocamız kısaca içinde bulunduğumuz kuşaklardan bahsetmişti. Daha önce duymamış olduğum bu kuşakları kısaca sizlere de açıklamak istiyorum. Daha çok kuşaklar değilde yorum şeklinde yazmaya çalışacağım. Hatalarımı maruz görün.

Bilim adamları ( ya da kim ayırıyorsa artık ) insanları şu ana kadar 3’e kuşağa ayırmışlar. Aslında kuşaklar genç kuşakları olarak geçiyor. Yazının devamında geçen kuşaklar adının saçmalığını sizlerde fark edeceksiniz. İsimleri matematikten alışık olduğumuz X, Y, Z . Neden kuşaklara ayırmışlar ? Aslında bilmiyorum.

İsimler bana direk matematikten bilinmeyen denklemleri hatırlatıyor. Ne kadar sevmesem de.

Bu arada 2. dünya savaşından sonraki doğan bebeklere de Baby Boomers kuşağında yer alıyormuş.

X Nesli / X Kuşağı

İlk bilinmeyenimize el atalım. X neslinde 1965-1979 arasında doğan kişiler yer alıyor. Anne babalarımız yada diğer aile bireylerimiz diyebiliriz. X nesli aslında bir çoğumuzun yakındığı kesimdir. Zira bu kesim kurallara daha saygılı. Her işini kurallar neticesinde yapmayı seven bir nesil. Günümüz teknolojisine bana göre oldukça meraklılar ama geç kalmanın ve yaşlanmanın etkisiyle pasif kalıyorlar. Örnek olarak babam, annem veya anne babanız.

Çoğunun katı ve değiştirilemez tabuları vardır. Yanlışlığını kanıtlasanız bile maalesef haksızsınız. Bizlerden daha fazla çalışma isteklisi ve güç olarak üstün olduklarını da unutmamak gerekir.

Bu kuşağı genç kuşak olarak alırken ne içiyorlardı merak ettim.

Y Nesli / Y Kuşağı

Bu kuşağa yada nesli yermek olmaz zira benimde içinde bulunduğum nesil. Siz de 1980-1999 arasında doğmuş iseniz aynı kuşaktayız demektir. Kuşaklar arasındaki köprü görevi gören bu nesil daha özgürlükçüymüş. Ancak bence en fazla özgürlük isteyen veya olduğunu zanneden kuşak Y kuşağı.

Bu kuşak kuralları sevmeyen bir kuşak. Mesai, Kural, İş, Çalışmak aslında zor. Ancak çoğu kişi bir işe girmek çalışmak. Evini barkını kurmak ister burada. Kendi ayakları üzerinde durmak. Ülkemizin %30 a yakını bu kuşakta.

Teknolojiyi en iyi kullanan  kuşaklardan bir tanesi. Doğru olarak, şayet bunu belirtmek gerek. Ancak en ileri teknolojiyi normal olarak z kuşağı ulaşacak.

Z Nesli / Z Kuşağı

Tarih olarak y’den sonraki tarihleri alabilirsiniz. En güzel kuşak (!). Her şeye meraklı. Gündeme gelmesi imkansız olan her şeyi gündeme taşıyabilen bir nesil. En doyumsuz nesil olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım.

Her şeye karşı olan kuşak bu kuşak. Hani derler ya 2000’ler diye. Burada dalga geçmek için değil tabir etmek için hatırlattım. Zira en iyi açıklayan tabir.

Teknolojiyi kullanmalarına hayranım. Her şey ellerinden gelir. Özgürlük anlayışları özgürlükle bağdaşmıyor bir çoğunun. Ama asıl teknolojiyi kullanacak nesil diyebiliriz.

[poll id=”2″]

[su_note]Yukarıdaki bilgiler genel olmakla birlikte istisnalar kaideyi bozmaz. Çoğu yerde kendi görüşlerim de yer almakta. Ayrıca her ne kadar nesil nesil ayırsakta unutmayın ki çoğumuz hiç bir kuşağa girmiyoruz dahi. Bana göre Sadece genel kültür olarak görünüz. [/su_note]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.