WannaCry Virüsü, Korunma Yöntemleri ve Gerçekler

Categories İnceleme & Tavsiye Yazıları, ProgramlamaPosted on

WannaCry cuma gününden itibaren dünya çapında 200.000 den fazla bilgisayarı ele geçiren bir çeşit şifreleme virüsü. Bilgisayarınıza siz her hangi bir işlem yapmadan sızıyor ve yaklaşık 40 saniyede tüm verilerinizi şifreliyor. Ne kadar da mükemmel (!).

Aslına bakarsanız şu ana kadar WannaCry virüsünün bulaşmaması için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Neden derseniz WannaCry ‘ın ms17-010 yani smb açığını hiç kullanmadığı Symantec tarafından kanıtlandığını duymuş muydunuz ?

Bilgisayarınızı son sürüme güncelleyin ve tüm updateleri yapın.

Peki WannaCry virüsünden nasıl kurtulabilirim ? WannaCry önleme yöntemleri nelerdir ? WannaCry bulaşan bilgisayar nasıl kurtarılır ?

WannaCry cuma gününden beri yaklaşık 3 farklı sürüm update’ti yaptı. Bunlar WannaCry, WannaCrypt2r ve şu anda yayında olan WannaCrypt3r.

WannaCry Virüsünün şifrelediği bilgisayarları şu ana kadar bulunmuş bir şifre çözme imkanı yok. Şifreleri çözdüğünü söyleyen yazılımları yüklemeniz farklı tehlikeler ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Peki WannaCry ne kadar güçlü?

-Önlem aldıklarını söyleyen Hindistan’da yüzlerce kullanıcının kredi ve banka kartı bloke oldu, ATM’ler kullanılamıyor. Türkiye’nin de dahil olduğu bir çok ülkedeki firmalar üretime bir kaç günlük ara verdi.

İspanya’da, telekom şirketi Telefonica, enerji şirketi Iberdrola ve kamu hizmeti şirketi Gas Natural’ın da aralarında bulunduğu büyük kuruluşlar etkilendi.

Almanya’da yerel tren istasyonlarındaki bilet makinelerinin çalışmadığına dair tweetler atıldı, İtalya’da da bir üniversitenin bilgisayar laboratuvarına da virüs bulaştığı belirtildi.

Fransa’da Renault, Portekiz’de Telecom, ABD’de FedEx ve İsveç’te bir yerel yönetim de yazılımın bulaştığı kuruluşlardan.

Çin’den henüz virüse ilişkin bir açıklama gelmedi ama sosyal medyada bir üniversitenin bilgisayar laboratuvarının etkilendiğine dair paylaşımlar yapıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.