Android Nedir ? Ne Değildir ?

Categories Android, ProgramlamaPosted on

Android, Google ve Open Hanset Alliance tarafından mobil cihazlar için geliştirilmektedir. Linux tabanlı özgür ve ücretsiz işletim sistemidir. Piyasada her ne kadar açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak pazarlansa da kodlarının küçük bir kısmı Google tarafından açılmamıştır.  Açılmayan bu kodlar sistemin en önemli kısmıdır.

Google tarafından ücretsiz olarak sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarını daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Yayınlandığı günden bu güne kıyaslama yaparsak bu stratejinin işe yaradığını söyleyebiliriz. Çünkü 2017 yılı itibari ile en çok kullanılan mobil işletim sistemi Android.

Google, Android işletim sistemi için kendi uygulama mağazasına sahip ve burada kişilerin uygulama, oyun, wallpaper v.b ürünlerini yayınlayarak maddi kazanç da elde etmektedir. Android uygulama uzantusı olarak “ .apk “ kullanmaktadır.

Android günümüzde aygıtların fonksiyonelliğini genişleten uygulamalar yazan geniş bir geliştirici grubuna sahiptir. Bu kitle ise milyonlarca uygulamaya kaynak. Halihazırda Android için 1 milyondan fazla uygulama bulunmaktadır. Android markette yayınlanmayan şirket veya kişilere özel programları unutmamak gerek. Geliştiriciler, ilk olarak aygıtı, Google’ın Java kütüphanesi aracılığıyla kontrol ederek Java dilinde yazmışlardır.

Open Handset Alliance, 5 Kasım 2007’de Android’i kurduğunu duyurmuştur ve ardından 34 adet donanım, yazılım ve telekom şirketi, mobil cihazlar için telif hakkı olmayan bir işletim sisteminin teknolojinin gelişimi için yararlı olduğu konusunda hemfikir olmuşlardır.

Android, yukarıda da belirtildiği gibi Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemidir. Bu sistemin ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışmaktadır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli Android Runtime (ART) kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.

Google aynı zamanda işletim sistemindeki hataları bulan kullanıcıları para ödülü ile ödüllendirmektedir. Hata raporu göndermek için “ https://code.google.com/p/android/issues/entry?template=Security%20bug%20report “ adresi kullanılabiliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.